Duurzaam emigreren: verantwoord wonen in het buitenland

Duurzaam emigreren

Bij duurzaam emigreren denk ik aan Lonneke Lodder die de drukke stad Amsterdam verruilde voor een bestaan op het Spaanse platteland. 

Maar is dat terecht?

Ik weet dat Lonneke bijvoorbeeld hout stookt om haar huis te verwarmen. Hout stoken is niet echt milieuvriendelijk. Daar staat tegenover dat Lonneke het hout uit haar eigen bos hakt en zaagt. 

Iets soortgelijks zie je bij de populaire familie Meiland die hun kasteel in Frankrijk warm moeten stoken met een houtkachel.

Maar gezellig is zo'n houtkachel natuurlijk wel!

Niettemin roept dat de vraag op: hoe kun je duurzaam emigreren? En in je nieuwe land verantwoord leven en wonen met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk?

Duurzaam emigreren en wonen in het buitenland

  1. Ga niet te ver weg, maar blijf in Europa en vertrek naar je nieuwe land per auto. Dat scheelt de vervuiling van vliegen.
  2. Kies bij de inrichting van je nieuwe huis voor duurzame raambekleding en duurzaam beddengoed. Kies voor duurzaam bedlinnen bijvoorbeeld voor een materiaal als Tencel. De productie van dit materiaal vergt namelijk maar liefst 49% minder CO2 dan de productie van gangbaar katoen! Het verschil in CO2-uitstoot voor een eenpersoons overtrekset van katoen Tencel™ en gangbaar katoen is bijna 15 kilo CO2 (vergelijkbaar met een autorit Amsterdam-Parijs).
  3. Investeer als het mogelijk is in zonnepanelen in je nieuwe woning.
  4. Kies voor een warmtepomp om je huis te verwarmen.
  5. Ga in een zogenoemd tiny house wonen in het buitenland. Daarmee kun je vaak volledige energieneutraal wonen.
  6. Kies als het om verlichting gaat in keuken, woonkamer en slaapkamer voor Led-lampen.
  7. Koop als het even kan lokaal in je nieuwe woonomgeving en eet seizoensgroenten.
  8. Kies bij de inrichting van slaapkamer en woning voor tweedehands meubels, of hergebruik zoveel mogelijk spullen die je toch al had.
  9. In het programma Ik vertrek zie je vaak dat emigranten niet zonder een auto kunnen. Zeker als ze geïsoleerd wonen.  Dat is soms wel een pijnlijk contrast, als ze bijvoorbeeld eerst in een drukke stad woonden en voldoende hadden aan het openbaar vervoer. Eerder genoemde Lonneke Lodder overwon zelfs haar angst voor autorijden om die reden. Het ideale scenario is dan een elektrische auto, die je oplaadt met de energie van je zonnepanelen.
  10. Scheid netjes je afval. Net als in Nederland.

Aanvullende tips voor duurzaam emigreren zijn van harte welkom hieronder in de comments!

Vond je dit een leuke post? Neem dan een gratis abonnement op Expat Mama's!


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© all rights reserved
made with by templateszoo