Top 10 emigratie problemen in Ik Vertrek: van doucheafvoer tot oplichter

donderdag 3 december 2020 -
Emigratie problemen

Op vrijdag 27 november is er een nieuw seizoen van het populaire emigratieprogramma Ik vertrek begonnen!

Ondanks de coronacrisis is het gelukt om een beeld te geven van de verhuizing van Nederland naar het buitenland.

Eén van de redenen dat Ik vertrek zo populair is, is dat er altijd zoveel mis gaat.

Daarom hieronder een top 10 van bekende emigratieproblemen in Ik vertrek. Van een verstopte douche afvoer tot een kartonnen huis.

Top 10 bekende emigratie problemen in Ik Vertrek


1. De taal van het nieuwe land niet kennen


Met stip op nummer 1 staat toch wel de taal van je nieuwe land niet kennen. Nederlanders die bijvoorbeeld naar Spanje emigreren, maar geen Spaans spreken krijgen het lastig. Niet alleen het je te maken met een cultuurverschil, maar je verstaat letterlijk de taal niet. En probeer maar eens duidelijk te maken dat je douche afvoer verstopt is en dat je dit wil laten repareren als je de taal niet beheerst...

2. Cultuurverschillen


Wat je ook in bijna elke aflevering terugziet zijn problemen die voortkomen uit cultuurverschillen. Dan zie je zo'n Nederlands stel duidelijke afspraken maken voor de reparatie van hun douche afvoer, of het plaatsen van een septic tank, maar komt de klusser simpelweg niet opdagen. Niet uit onwil, maar omdat afspraken in het nieuwe land veel vrijer worden geïnterpreteerd. Wat bij een Nederland morgen is, kan bij iemand uit een andere cultuur ook best volgende week zijn.

Voorbeeld van een cultuurverschil: doucheafvoer!


Daarnaast zijn er ook verschillen in aanpak en gewoontes. Neem nou zoiets simpels als een doucheafvoer. In het buitenland hebben doucheruimtes vaak nog het bekende 'putje'. Maar in Nederland wordt meestal een douchegoot gebruikt in de badkamer. Een goot is als het ware een verlengde put. Die vangt het water op, en voert het af naar de inwendige afvoer.

Hieronder een voorbeeld van zo'n goot:


Een slecht aangelegde doucheafvoer, of een verstopt doucheputje is goed voor vele problemen in Ik Vertrek. Gelukkig is dit type probleem relatief eenvoudig op te lossen met een nieuwe doucheafvoer, maar het zorgt natuurlijk wel weer voor vertraging.


Zelf een doucheafvoer installeren is nog niet zo simpel...


Hieronder zie je emigranten Marleen en Frans bezig met het installeren van een doucheputje! Maar dat valt nog niet mee...


3. Wateroverlast en aardbevingen


Waar emigranten ook nog wel eens mee te maken is net wateroverlast en aardbevingen! Aardbevingen die hun huis op de grondvesten doen trillen, of enorme regenbuien die het hele huis vol water laten lopen. Emigranten Jeroen en Marleen emigreerden van Nederland naar Italië en schrijven op de website van Ik Vertrek:

'De eerste beving maakte ons huis en de woning die we net gekocht hadden als extra uitbreiding onbewoonbaar. Daarna zijn we meteen dichtgegaan. En dat zijn we helaas nog steeds.'
Een andere vorm van wateroverlast die je regelmatig ziet in Ik Vertrek zijn problemen met het water. Bijvoorbeeld met de douche afvoer en de gootsteen in de keuken.  

4. Gedoe rondom de overdracht van een huis


Een huis kopen in het buitenland gaat ook vaak gepaard met allerlei strubbelingen. Soms zitten de emigranten vrij lang in spanning of het nou doorgaat of niet. En hebben ze eenmaal de sleutel, dan blijken bij de eerste inspectie van het nieuwe huis allerlei meubels verdwenen te zijn, of een hele wijnkelder plotsklaps leeg. Terwijl het toch de afspraak was dat bepaalde spullen zouden blijven staan.


5. Verbouwingen die langer duren dan verwacht


Ik geloof niet ik dat ik ook een Ik Vertrek aflevering heb gezien waarin een verbouwing precies op tijd klaar was. Doorgaans zijn er halverwege allerlei tegenvallers en valkuilen die zorgen voor vertraging. Zoals een douche afvoer die helemaal geen echte afvoer blijkt te hebben. Soms blijken hele rioleringen zelfs te ontbreken, en moet die eerst nog worden aangelegd.

6. Kat in de zak gekocht?


Een huis dat op het eerste gezicht prachtig oogde, en pittoresk en romantisch blijkt in Ik Vertrek bij nadere beschouwing vaak een instabiele bouwval te zijn... Eén van de beste voorbeelden van zo'n tegenvaller vind ik de aflevering met David en Gine. Na een flinke regenbui bleek hun huis van... karton te zijn!

7. Onbetrouwbare mensen


Een triest probleem in Ik Vertrek is dat emigranten te goeder trouw zijn, maar te maken krijgen met mensen die het met de wet en de moraal niet zo nauw nemen. Dat kunnen makelaars, architecten, klusjesmannen, boekhouders, aannemers maar ook buren zijn in het nieuwe land. Vaak kost dit emigranten handenvol werk. Dan huren ze bijvoorbeeld iemand in om een douche te installeren, maar blijken ze de douche afvoer vergeten te zijn.

8. Een bedrijf beginnen zonder kennis van zaken en ervaring 


Ook een bekend emigratieprobleem in Ik vertrek is dat de emigranten een chambre d'hotes of hotel willen beginnen in hun nieuwe land. Vaak willen ze ook voor de gasten gaan koken. Niets mis mee, maar vaak hebben ze geen enkele horeca ervaring.


9. Corona


Corona is een relatief nieuw probleem voor de emigranten in Ik Vertrek. Want wat als je inkomsten afhankelijk zijn van betalende gasten, maar het land zit 'op slot' vanwege corona? Het is vele Nederlandse emigranten het afgelopen jaar overkomen.

10. Financiële problemen


Financiële problemen komen vaak voort uit de andere problemen. Vertragingen en onverwachte problemen zorgen er doorgaans voor dat geld er veel harder uitvliegt dan gepland. En vaak moeten de emigranten vrij ver over hun budget gaan om alles toch af te krijgen.

Tot slot: en toch houden ze de moed erin!


Ondanks de vele problemen waartegen de emigranten in Ik Vertrek oplopen, blijven ze doorgaans toch positief! Natuurlijk hebben ze wel eens moeilijke momenten, maar zelden geven ze het op. Of het nou om een vervelende doucheafvoer gaat of om een makelaar die ze heeft opgelicht.

Uiteindelijk vinden ze het leven in het nieuwe land toch fijner dan in Nederland.

Vond je dit een leuke post? Neem dan een gratis abonnement op Expat Mama's!

Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.