Frankrijk voorgoed: boek review

zondag 4 oktober 2020 -
Frankrijk voorgoed

Wie genoot van het boek 'Ik mis alleen de Hema' zal ook Frankrijk voorgoed kunnen waarderen.

Frankrijk voorgoed: 6 portretten van Nederlandse emigranten


In beide boeken vind je portretten van Nederlanders in het buitenland, met dit verschil dat Voorgoed in Frankrijk alleen om emigranten naar Frankrijk gaat. Freelance journaliste Renate van der Bas beschrijft hierin zes portretten van Nederlanders in Frankrijk.

Leven als een Nederlander in Frankrijk


Zelf woont ze ook Frankrijk, en in dit boek wil ze laten zien hoe het de mensen die langdurig in Frankrijk wonen is vergaan. Mensen die de 'wittebroodsweken' in hun nieuwe vaderland al lang geleden achter zich hebben gelaten. Dat levert een realistisch beeld op, van worstelingen met de Franse bureaucratie, onbegrijpelijke regels, corrupte marktkoopmannen en dromen die niet uitkwamen. 

Frankrijk voorgoed

Frankrijk voorgoed: humoristisch en interessant


Maar dat wil beslist niet zeggen dat dit een negatief of somber boek is. Integendeel! Je krijgt echt een kijkje achter de schermen van het leven van een emigrant in Frankrijk. Voor iedereen met emigratieplannen naar Frankrijk lijkt me dit dan ook een onmisbaar boek. En voor iedereen die zelfs nooit op vakantie gaat naar Frankrijk, zoals ik, is het een heel interessant boek.

Ter illustratie van de humorvolle toon een citaat:

'Toen ik uitgever David van Iersel voor het eerst ontmoette om over dit boek te praten, zag ik het meteen. Hij was verliefd en jaloers. Verliefd op zijn eigen droom, jaloers op mijn leven. Ik had gedaan waar hij al vele jaren over mijmerde: de Nederlandse boel de boel laten en naar Frankrijk verkassen.

Ik vond hem een romantische dwaas. David was een sprekende ansichtkaartencarrousel. Het was alsof hij een overdosis lavendel had binnengekregen.'

Ook moest ik erg lachen om dit citaat van een vijftienjarige tiener:

'Alleen mijn leraren waren jaloers dat ik naar Frankrijk verhuisde.'

Conclusie over Frankrijk voorgoed


Frankrijk voorgoed is een echte aanrader. Het is uitstekend geschreven, en het gaat verder waar programma's zoals 'Ik vertrek' ophouden.

Praktische informatie over Frankrijk voorgoed


Frankrijk voorgoed is voor 31,50 te koop bij bol.com.

Frankrijk voorgoed

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.