Met kinderen.
Dat deed Ellen Lageveen!
Hieronder lees je haar ervaringen met emigreren naar Amerika met kinderen.
Emigreren naar Amerika met kinderen
Het is december en we zijn alweer een half jaar terug in Nederland.
Een half jaar!
In gedachten zijn we nog regelmatig even in Amerika, waar we zo’n bijzonder jaar hadden met zijn 4-tjes. Waar we de kerstboom al ruim voor pakjesavond in huis hadden omdat we vanaf eind oktober al gezellig meegezogen werden in de uitbundige kerstsfeer daar. Waar we genoten hebben van de andere cultuur, van de quality time als gezin, van de leuke dingen die we hebben gedaan en van de mensen die we hebben ontmoet. Ons unieke jaar dat naar meer smaakt. En toch zijn we weer in Nederland.
Hoe dat zo is gekomen?
Emigreren naar Amerika: zo kwam het
Mijn naam is Ellen Lageveen, 44 jaar, getrouwd en moeder van 2 tieners van 12 en 14 jaar. Ik werkte al 20 jaar op diverse scholen in Friesland als schoolmaatschappelijk werker en begeleidde met veel plezier kinderen, jongeren en hun gezinnen bij heel uiteenlopende problemen.
En toen kwam mijn man, die bij defensie werkt, met het nieuws thuis dat hij een jaar mocht studeren in Amerika. En de kinderen en ik mochten mee emigreren naar Amerika!
Daar hoefden we niet lang over na te denken. Een mooie stap voor de carrière van mijn man en een prachtige ervaring voor ons als gezin.
Het afscheid nemen en het hele gezin ‘uitpluggen’ uit Friesland om vervolgens weer ‘in te pluggen’ in Amerika was natuurlijk wel een dingetje.
Vele zaken die geregeld moesten worden voor het emigreren naar Amerika, en daarnaast wilden we alles zo goed als mogelijk voorbereiden voor onze kinderen, die bij het vertrek 10 en 13 jaar oud waren.
Emigreren naar Amerika voor 1 jaar
De meest belangrijke dingen voor hen waren het afscheid nemen van alles en iedereen, het wisselen van school, beslissen wat we met onze 2 konijnen zouden doen en welke spullen ze wel en niet mee zouden nemen.
Wij vertrokken namelijk voor 1 jaar en namen daarom niet alles mee.
Na uitgebreid voorbereiden en afscheid nemen vertrokken we in mei 2019 naar ons nieuwe huis in Montgomery, de hoofdstad van de staat Alabama.
Die eerste maanden voelden als 1 grote vakantie. Het was lekker zomers weer en we hadden een heerlijk huis mét een eigen zwembad in de tuin. Ons geluk kon niet op! Mijn man begon aan zijn studie en de kinderen en ik hadden een heerlijke lange zomervakantie. We hadden alle tijd om aan de temperatuur te wennen, om Montgomery te leren kennen en om ons thuis te gaan voelen.
Emigreren: Als de kinderen naar school gaan wordt het 'echt'
Voor ons begon het wonen pas echt, toen ook de kinderen naar school gingen in augustus. Dit hoor ik veel van families die met kinderen verhuizen naar het buitenland. Als de scholen beginnen, is het vakantiegevoel voorbij en wordt het menens. Zo ook bij ons. En het was zo leuk, de cultuur van een Amerikaanse schoolcampus leren kennen. De sporten, de cheerleaders, de tradities en gewoontes.
Emigreren naar Amerika en wennen
Maar naast al dit leuks brak er ook een lastige fase aan voor de kinderen in het proces van emigreren naar Amerika. De fase van wennen aan de cultuur, nieuwe vrienden maken en heimwee. En alhoewel ik heel goed begrijp dat dat voor velen interessant en waardevol is om te lezen, ook hoe wij als ouders daarmee om zijn gegaan, ik zal hier niet over schrijven.
Niet omdat ik alleen het perfecte leven wil voorschotelen, zoals we zoveel zien op social media. Wel omdat ik erg veel waarde hecht aan privacy. De mensen met wie ik werk hebben daar recht op en onze kinderen hebben daar ook recht op. Deze verhalen hoor je dus alleen als je persoonlijk contact met mij hebt. Ondanks de lastige fases in het emigreren naar Amerika kijken wij dus terug op een heel bijzonder jaar dat naar meer smaakt.
Wat maakte ons jaar in Amerika voor ons nu het meest waardevol?
Kennismaken met een andere cultuur verruimt je blik
Dat was voor ons ten eerste het wonen in een andere cultuur. Emigreren naar Amerika heeft echt onze blik verruimt. Niet alleen het weten dat ‘normaal’ niet bestaat, maar echt zelf ervaren dat wat voor jou normaal is voor een ander totaal niet normaal is. Nooit gedacht, maar we hebben onze Nederlandse cultuur nog veel beter leren kennen door een jaar in Amerika te wonen.
Emigreren zorgt voor quality time als gezin
Ten tweede was dat de ‘quality time’ die we als gezin hadden. Onze hele sociale agenda was leeg toen we in Amerika aankwamen, dus we hadden alle tijd om leuke dingen met elkaar te doen. Bovendien beleefden we dit unieke jaar met zijn 4-en en dat maakte ons nog hechter als gezin.
Veel geleerd van emigreren naar Amerika
Ten derde was dat alles wat we geleerd hebben van ons jaar in Amerika. Teveel om op te noemen. Zo leerden we van emigreren naar Amerika bijvoorbeeld hoe we ergens anders opnieuw kunnen beginnen en hoe we ons ergens anders thuis kunnen voelen.
We leerden ons aanpassen in een totaal nieuwe situatie en hoe we ‘gewoon’ bleven staan als we buiten onze comfortzone gingen. We leerden nieuwe vrienden maken en we leerden onszelf nog beter kennen doordat we zoveel nieuwe mensen en situaties leerden kennen. En ja, we hielden er ook reiskriebels aan over, meer dan ooit tevoren.
En toch zijn we weer in Nederland.
Remigreren naar Nederland
Het avontuur was immers bedoeld voor één jaar, omdat het werk van mijn man de reden was dat we daar überhaupt gingen wonen. Bovendien vinden wij het persoonlijk een fijn idee dat onze kinderen de komende jaren op 1 plek blijven wonen, zodat ze langdurige vriendschappen kunnen opbouwen. Vriendschappen worden immers steeds belangrijker voor kinderen als ze ouder worden. En alhoewel ik mij ook goed voor kan stellen dat ouders hierin andere keuzes maken, kiezen wij op dit moment voor stabiliteit.
En wat we in de toekomst gaan doen?
Dat gaan we beleven ; ).
Emigreren met kinderen: sociaal emotionele begeleiding
Omdat ik ervaarde hoe groot de impact van zo’n verhuizing naar het buitenland was voor onze kinderen en ons als ouders en dit ook hoorde van andere gezinnen die dit hadden ondernomen, besloot ik bij terugkomst in Nederland ‘Jij blijft jij’ op te richten.
Jij blijft jij
Met ‘Jij blijft jij’ richt ik mij volledig op de sociaal emotionele begeleiding van kinderen, jongeren en hun ouders die naar het buitenland verhuizen, verhuisd zijn of juist terugkomen naar Nederland. Bij iedereen speelt namelijk wel wat bij een verhuizing naar het buitenland. Logisch ook, verhuizen staat immers in de top 3 van meest stressvolle gebeurtenissen in een mensenleven. Laat staan een verhuizing naar het buitenland! Tel daarbij op dat niet alleen gezinnen met kinderen die heel flexibel, sociaal, zeker en in balans zijn verhuizen naar het buitenland. Dan is het plaatje compleet om te weten dat gezinnen die zo’n prachtig mooi avontuur aangaan soms door moeilijke fases heen gaan.
Of het nu om afscheid, heimwee, driftbuien, onzekerheid, hoog gevoeligheid, eenzaamheid of opstandige pubers gaat, ‘Jij blijft jij’ vergroot de veerkracht van deze Nederlandse gezinnen. Zodat ze zich sterker en gelukkiger voelen en lastige fases niet langer duren dan nodig is.
Meer weten?
Kijk dan op jijblijftjij.nl en neem vrijblijvend contact met mij op.
Volg ‘Jij blijft jij’ ook op Facebook en Instagram met leuke verhalen, tips en quotes voor volwassenen én jongeren.
Lees ook Emigreren naar de VS: het verhaal van Margreet en mijn post over de vraag: Wat is het verschil tussen Mrs, Miss en Ms?
Vond je dit een leuke post? Neem dan een gratis abonnement op Expat Mama's!
Vind jij het leuk om contact te hebben met andere Nederlanders die net als jou in het buitenland wonen, gaan wonen of hebben gewoond?
BeantwoordenVerwijderenNet als JIJ!!
Hoi anoniem,
VerwijderenJa dat vind ik zeker leuk en ik ben bezig om groepen op te zetten om zo gemakkelijker met elkaar in contact te kunnen komen. Als je inspiratie hebt of mee wilt denken, altijd welkom!
Hartelijke groet, Ellen