Koken met kinderen: zo pak je dat aan

vrijdag 28 januari 2022 -
Samen Koken

Je ziet het regelmatig in programma's als Ik Vertrek en Het roer om: veel ouders maken zich zorgen over hun kinderen als ze gaan emigreren. 

Bijvoorbeeld als hun kinderen moeten beginnen op een nieuwe school... Of als ze heimwee hebben, en moeite hebben zich thuis te voelen in het nieuwe land.

'Wat doen we ze aan?' mompelt dan menig ouder....

Net als bij volwassenen heeft het proces van wennen aan het nieuwe thuis bij kinderen tijd nodig. Maar dat maakt het niet minder lastig als ouder lastig om te zien dat je kind het moeilijk heeft.

Gelukkig kun je als ouder wel degelijk helpen en ondersteunen. Bijvoorbeeld door te zorgen voor voldoende afleiding, door bijvoorbeeld samen te koken.

Daarom deze week een post van Marloes over Koken met kinderen, en hoe je dat kunt aanpakken. Met aan het eind van haar artikel een nawoord, over hoe je koken met je kind kunt gebruiken om je kind te helpen wennen aan zijn of haar nieuwe omgeving na een emigratie!

Koken met kinderen: zo pak je dat aan


Wanneer kinderen ouder worden, worden ze meer nieuwsgierig naar hun omgeving. Ouders kennen die fase maar al te goed: je kind stelt vragen, wil alles zelf doen en wil je het liefst van al helpen. En natuurlijk wil je je kind de kans geven om te helpen, maar sommige dingen, zoals koken, kunnen gevaarlijk zijn. 

Hoe zorg je er dan voor dat je kind toch kan helpen, zonder dat het gevaar loopt? Kinderen leren door naar jou te kijken. Ze leren de wereld kennen door jouw voorbeeld. Dus wanneer je kind je wil helpen, dan wil je dat natuurlijk stimuleren. Die nieuwsgierigheid is belangrijk. Je kind leert er waardevolle life skills mee. 

De kunst ligt ‘m in het zoeken van de gulden middenweg. Geef je kind de kans om je te helpen zonder dat er een risico op verwondingen is. 

Koude gerechten en veilige taakjes 


Als een kind wil helpen met koken, kan het belangrijk zijn om dat te stimuleren. Je hebt de kans om je kind aan te leren hoe het met voedsel om moet springen. Moeilijkere eters kan je gemakkelijker stimuleren om dingen te proeven wanneer ze die zelf hebben klaargemaakt. 

Tijdens het koken zal je je kind moeten begeleiden. Zeker wanneer er messen, scharen en warmte aan te pas komt. Leg je kind uit dat sommige dingen gevaarlijk zijn en dat je daarom best begint met eenvoudige, koude gerechten. 

Dessert voor het hele gezin 


Desserts zijn uitstekende gerechten voor kookgrage kinderen. Denk aan tiramisu: een heerlijk gerecht waar je geen mes voor nodig hebt en waar je geen dingen voor op het vuur moet zetten. Geef je kind de kans om de ingrediënten af te wegen en te mengen. Laat het zelf de koffie zetten om de vingerkoekjes in te dopen. Door Dolce Gusto capsules te gebruiken, hoeft je kind enkel maar op het knopje te drukken. Toon je kind hoe het dingen moet doen, maar laat het dan zelf proberen. Help alleen wanneer je kind er om vraagt. En proef samen van het gerecht voor je het opdient aan het hele gezin. Proeven is het privilege van de kok, toch? 

Vertrouw op het leerproces 


Het kan lastig zijn om je kind te vertrouwen in de keuken. Er zijn immers flink wat dingen die mis kunnen gaan. 

Maak een aantal basisregels – zoals geen messen gebruiken zonder volwassene – en leg uit waarom die regels er zijn. Laat je kind ook nooit alleen in de keuken. Geef het de ruimte om te experimenten door erbij te blijven, maar hou afstand. 

Ga met een kopje Nespresso aan tafel zitten en kijk toe hoe jouw kleine kok groeit en leert. Dit zijn momenten die je altijd zal koesteren.

Nawoord: Koken met kinderen in verband met emigreren

Dankjewel weer Marloes voor je artikel! Het zijn handige tips in het algemeen, maar je kunt koken met kinderen dus ook heel goed gebruiken als je net bent geëmigreerd!

  • Zoek recepten op van je nieuwe land, en maak die dingen klaar zodat je kind kennismaakt met de lokale gewoontes en gerechten.
  • Maak samen een boodschappenlijstje en ga samen met je kind boodschappen doen. Niet alleen is dat gezellig om samen te doen, je kind komt zo in contact met het nieuwe dagelijkse leven. Laat je kind in de supermarkt dingen opzoeken, en benoem de artikelen in jullie nieuwe taal.
  • Neem eenmaal thuis rustig de tijd om het recept klaar te maken. Terwijl je ingrediënten snijdt, wast en klaarmaakt kun je eens aan je kind vragen hoe het zoal gaat. Net als bij afwassen geldt bij koken dat kinderen dan soms makkelijker praten!

Door op deze manier koken met je kind te gebruiken, ondersteun je je kind in het emigratieproces en leert het bovendien de smaken van de lokale keuken kennen.

LeestipGeen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.