Mama worden in het buitenland

zondag 24 juli 2022 -
mama worden

Als je zwanger wordt voor de eerste keer gaat er een hele nieuwe wereld voor je open. Je leert bijvoorbeeld allerlei nieuwe woorden. Zoals rompertje, en billendoekjes.

Emigreren naar Moederland ; )


Wat dat betreft is een eerste zwangerschap best een beetje te vergelijken met een mini emigratie. Je emigreert naar Moederland. En Moederland heeft zo haar eigen gebruiken, normen, waarden verschillende groepen.

Dat is dus best even wennen!

Maar wat als je zwanger en wel ook nog een échte emigratie naar het buitenland op de planning hebt staan? Dan heb je dubbel zoveel veranderingen.

Jelien schreef speciaal voor Expat Mama's een artikel getiteld Mama worden in het buitenland!

Mama worden in het buitenland


Wanneer je verhuist naar het buitenland, beleef je sowieso een spannende tijd. Je komt terecht in een nieuwe wereld met wetten en regels die misschien afwijken van wat je gewoon bent. Ben je ook nog eens zwanger? Dan kan dit nog meer druk geven en zorgen voor stress. Voldoende rust is dan essentieel. Ik help je alvast op weg. 

Bereid je goed voor op administratieve rompslomp


In je eigen land ben je vertrouwd met de gang van zaken. Dit is niet altijd zo in het buitenland dus zorg dat je goed geïnformeerd bent over de ziekteverzekering en de kosten die een bevalling met zich meebrengt. Vergeet ook niet om alle administratieve rompslomp op voorhand te door te nemen. 


Contact met consulaat


Informeer je bij het consulaat. Schakel hierbij zeker de hulp in van je partner. Bespreek op voorhand wat er allemaal moet gebeuren qua administratie en maak een lijstje. Niets gemakkelijker dan op een stressvol moment, het lijstje erbij nemen met alle nuttige nummers en adressen die je nodig hebt om bijvoorbeeld een geboorteakte aan te vragen. 

Stay connected 


Dankzij het world wide web, hoef je je niet afgesloten te voelen van je eigen, vertrouwde omgeving. Gelukkig kun je vandaag rekenen op een scala aan social media zodat je in contact blijft met je beste vrienden. Verstuur dagelijks een bericht om familie en vrienden op de hoogte te houden van de evolutie van je zwangerschap of om hen meteen op de hoogte te brengen van de geboorte. 

Tijd voor geboortekaartjes


Wanneer de bevalling steeds meer in zicht komt, is het super leuk om geboortekaartjes te maken. Je kan dit eenvoudig online doen en je ontwerp op voorhand klaarzetten. Ben je zwanger van een jongen, dan kun je gaan voor een stoer exemplaar in een krijtbord look. 

Eenvoudig geboortekaartje


Eerder op zoek naar eenvoud? Dan is een geboortekaartje met de naam in foliedruk zeker een optie. Of ben je gewonnen voor een lief babykaartje met een vosje of een tijger? Heb je niet meteen een bepaalde stijl voor ogen, dan kan het leuk zijn om online een thema te kiezen. Iets met wolken, een cartoon of eerder een voertuig? Het kan allemaal. 

Geboortekaartje van echt hout


Helemaal top is het om geboortekaartjes voor een jongen te kiezen in hout. Wat dacht je van een kaart in echt hout met een wereldbol? De ideale verwijzing naar jullie buitenlands avontuur en meteen ook een prachtig kaartje dat toont dat de wereld openligt voor jullie nieuwe spruit! 

Wedden dat het thuisfront meteen wegsmelt wanneer ze de envelop openmaken? (tip: spreek af dat ze een video connectie opstarten via sociale media zodat jij hun reactie live ziet). 

Geef toe, hoe zalig is het om zelfs op afstand zo verbonden te zijn over alle grenzen heen! 

Nawoord


Dankjewel Jelien voor je artikel over zwanger emigreren en bevallen in het buitenland. Ik struikelde wel een klein beetje over de stereotyperingen van geboortekaartjes voor jongens. Er is zoveel te doen over genderneutraal zijn, dat ik daar gevoelig voor ben geworden.

N.B. Ik dacht altijd dat geboortekaartjes versturen een typisch Nederlandse gewoonte was, maar ik ontdekte dat bijvoorbeeld ook in Engeland en de VS geboortekaartjes worden verstuurd.

Een heel groot verschil met Nederland is denk ik het fenomeen kraamhulp. Ik kan me voorstellen dat je dat als nieuwbakken moeder echt kunt missen in het buitenland.


Tot slot


Als je gaat bevallen in het buitenland zou ik zeker deelnemen aan een zwangerschapscursus in je nieuwe land. Daar zit je als het ware 'dicht bij het vuur' als het gaat om informatie! Je kunt daar vragen stellen, en ontmoet bovendien alvast andere vrouwen!

LeestipVond je dit een leuke post? Neem dan een gratis abonnement op Expat Mama's!

Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.