Ratten, vleermuizen en een verstopt riool - zomaar een Ik Vertrek titel!

dinsdag 30 maart 2021 -
Legionella en emigreren

Ratten, vleermuizen en een verstopt riool.

Het is een willekeurige titel van het programma Ik Vertrek. Van de aflevering die op 28 september 2018 werd uitgezonden om precies te zijn. 

Maar het zou de titel van menige aflevering kunnen zijn.

Rioolproblemen


In de afleveringen van het programma Ik Vertrek is het namelijk bijna vaste prik: problemen met de afvoer van water. Vaak is die slecht en zie je dat er daarom een zogenoemde septic tank wordt geplaatst.

Ik zag dat gebeuren bij de familie Meiland in Chateau Meiland, en in de uitzending van Ik Vertrek op 23 maart 2021 was de afvoer van de wc een vieze boel. Ook daar kwam een septic tank.

Legionella


Een verstopt riool is een ernstig probleem, want het kan je ziek maken! Er is bijvoorbeeld het gevaar van legionella.  

Legionella is een bacterie die razendsnel kan groeien in stilstaand (leiding)water tussen de 25 en 55 °C. 

Als je bijvoorbeeld met legionella besmette waternevel inademt, kun je hartstikke ziek worden. Om die reden kan het verstandig zijn om een expert in te schakelen voor een legionella beheersplan. In zo'n plan staan aanwijzingen wat je moet doen om het gevaar van legionella te voorkomen of op te lossen.

Legionella in tijden van corona


Omdat legionella het goed doet in stilstaand water, en het water door de coronacrisis in veel gebouwen stilstaat is een legionella beheersplan belangrijker dan ooit. Sterker nog, de Rijksoverheid stelt het verplicht voor gebouwen die behoren tot de zogenoemde ‘prioritaire instellingen.' Denk aan hotels, zwembaden en sauna’s

Beerput


De emigranten in Ik Vertrek komen vaak in huizen terecht met een zogenoemde beerput. Dat is een ondergrondse, gemetselde put die het afvalwater van onder andere het toilet opvangt. Zo'n beerput is niet aangesloten op het riool en moet daarom regelmatig geleegd worden. 

In Nederland zijn huizen tegenwoordig aangesloten op het centrale rioleringsstelsel, maar in het buitenland vaak niet! En als je naar Ik Vertrek kijkt, dan krijg je de indruk dat de laatste bewoner die beerput zelden geleegd heeft.... De Nederlandse emigranten worden vaak geconfronteerd met grote putten vol poep.

Als oplossing wordt dan gekozen voor een septic tank

Septic tank


Op Wikipedia geven ze een handige definitie van een septic tank:

'Een eenvoudig waterzuiveringssysteem. Een typische septische put zuivert het afvalwater van één woning. In de septische put wordt afvalwater afkomstig van toiletten, douche en bad gezuiverd door bezinking. Vloeistof stroomt aan de andere kant door voor verdere behandeling of lossing in de omgeving.'

Het grootste verschil tussen een septic tank en een beerput is dat een septic tank wel loost  op het oppervlaktewater of op de riolering.

Hieronder zie je de septic tank die de familie Meiland plaatste bij hun kasteel in Frankrijk:


Samenvattend


Het is leuke tv in Ik Vertrek, maar het probleem van een verstopt riool is dat niet. Het is namelijk een gezondheidsrisico onder andere vanwege het gevaar van legionella.

Dus ga jij emigreren naar een pittoresk huisje op het Spaanse platteland? Neem de afvoer van toilet en dergelijke dan serieus en laat het nakijken. 

Legionella en andere ziektes voorkomen is beter dan genezen.


Vond je dit een leuke post? Neem dan een gratis abonnement op Expat Mama's!

Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.